Halderberge Automotive

HANDEL UIT HOBBY - BEPERKTE OPENINGSTIJDEN

Krukasproblemen bij Mazda MX-5 NA 1989 - 1991

De Mazda MX-5 staat bekend als een onverwoestbare auto en dat geeft goed aan hoe kwalitatief  hoogwaardig deze auto's zijn gebouwd. Koopt u een Mazda MX-5, dan dient u tóch op een aantal bekende probleempjes te letten. Een van de meeste (grote) voorkomende problemen, naast eventuele roest, is het bekende krukasprobleem bij vroege exemplaren van de Mazda MX-5. Een klein percentage NA's (eerste generatie) tussen 1989 en begin 1991 kunnen namelijk een probleem hebben met deze krukas waardoor het voorste deel van de krukas kan breken, met alle onkosten van dien. De hoofdoorzaak zit hem in de bout van de krukaspoelie, waar schade optreedt. Een eenduidige oorzaak voor deze schade is nooit gevonden, vaak leek het een samenloop van omstandigheden, maar met name het op de verkeerd manier vervangen van de distributieriem en slecht onderhoud lijken een oorzaak. Mazda heeft dit probleem tijdig ontdekt en daarom zijn de motor vanaf begin 1991 iets aangepast aan de eerste versies. Dit omslagpunt ligt in modeljaar 1991 (geproduceerd omstreeks eind 1990), maar het kan dus voorkomen dat deze auto's pas begin 1991 op kenteken zijn gekomen.


In principe is de MX-5 geleverd met 3 verschillende soorten krukassen, genaamd de 'Short Nose' (risicofactor), 'Long Nose' (modificatie voor de Short Nose)  en de 'Big Nose' (nieuwere generatie motoren). De 'Short Nose' en 'Long Nose' zijn uitwisselbaar, de 'Big Nose' motoren zijn de nieuwere generaties en niet uitwisselbaar. (Met nieuwere generatie doelen we hier niet op het verschil 90pk vs. 116pk bij de 1.600cc motor, dit was pas later...). 


Kort door de bocht komt het neer op het volgende: Heb je een MX-5 met een 'Big Nose' zit je veilig. Heb je een MX-5 met een 'Long Nose' dan was de krukas een risicofactor, maar is hij gemodificeerd. Heb je een 'Short Nose' dan heb je een risicogeval (maar laten we het in perspectief zien, slechts 1 op de 100 van deze 'Short Nose' motoren komen deze problemen ook daadwerkelijk aan het licht). 


Wellicht overbodig, maar alle 1.8 motoren en 1.6 motoren met 90pk hebben deze problemen dus sowieso niet...

 

Hoe zie ik het verschil tussen een 'Short Nose', 'Long Nose' en een 'Big Nose'?

Bouwjaar: De mogelijke risico-motoren, de zogenaamde 'Short Nose' is alleen tussen 1989 en begin 1991 geproduceerd. Is uw Mazda van 1992 of later, dan kunt u er vrijwel zeker van zijn dat u een 'Big Nose' heeft. Is de auto van vóór 1992 dan kan het mogelijk een 'Short Nose', 'Long Nose' of 'Big Nose' zijn (laatste vanaf  begin 1991). Het beste kunnen we als vervolgstap gaan kijken naar het productienummer van de auto. 

Productienummer: Indien uw NA tussen 1989 en 1991 is, dan kunt u het gemakkelijkste het productienummer controleren aan de hand van het chassisnummer. Betreft het een Europese MX-5 dan ligt het omslagpunt bij productienummer 127442. Betreft het een Miata, dan ligt het omslagpunt bij productienummer 209447. Het omslagpunt van de Eunos Roadster is niet bekend. Is het productienummer hoger, dan heeft u gelukkig een 'Big Nose'. Is het productienummer lager, dan kan het een 'Short Nose' of 'Long Nose' zijn. Is het laatste het geval, dan moeten we even kijken naar de Poeliebout. Meer informatie over u chassisnummer kunt u trouwens vinden op onze website. 

Poeliegaten: Een andere manier om het een en ander uit te sluiten is het aantal gaten in de poelie tellen. Een 'Big Nose' en 'Longe Nose' hebben namelijk 8 gaten, een 'Short Nose' heeft er maar 4. 

Poeliebout: Een andere optie is het meten van de diameter van de poeliebout. Deze zou minstens 2,86cm moeten zijn. Is je poeliebout kleiner, dan betreft het zeer waarschijnlijk een 'Short Nose' of 'Long Nose'. Zo niet, dan betreft het een 'Big Nose' (hoera!). Is je poeliebout kleiner, dan kunnen we de diepte van de krukas controleren. 

Diepte krukas: Ook is het mogelijk om het onderscheid te maken door het verwijderen van de poeliebout. U kijkt nu tegen de kopkant van de krukas. Loopt deze kant vrijwel gelijk, dan heeft u een 'Big Nose'. of 'Long Nose'. Ligt de kopse kant van de krukas zo'n 1,3cm inwaards, dan betreft het een 'Short Nose'. 


 

Omgaan met een 'Short Nose'...

Heb je een 'Short Nose', dan betekend dit niet dat het einde van je motor nabij is... immers rijden er ook veel 'Short Nose' motoren zonder problemen tot twee- of drie ton. Het zorgt er echter wel voor dat je wat strikter moet zijn op het onderhoud van je motor. Onderstaande tips helpen het eventuele risico nog verder te beperken. 

1. Vervang de distributieriem tijdig (om de 100.000km) en gebruik uitsluitend geen handgereedschap (geen gereedschap op stroom/luchtdruk e.d.)
2. Laat bij het vervangen van de distributieriem de poeliebout zitten (vervangen van de riem kan zonder het verwijderen van deze bout)
3. Laat de krukaskering bij het vervangen van de distributieriem niet preventief vervangen wanneer deze geen sporen van lekkage heeft
4. Eventueel kan men de poeliebout preventief vervangen (dit geeft echter geen garanties)
5. Pleeg tijdig regulier onderhoud en probeer de motor niet extreem te belastenBekijk ook onze aankooptips op onze website...