De Mazda MX-5 staat bekend als een onverwoestbare auto en dat geeft goed aan hoe kwalitatief hoogwaardig deze auto's zijn gebouwd. Koopt u een Mazda MX-5, dan dient u tóch op een aantal bekende probleempjes te letten. Een van de meeste (grote) voorkomende problemen, naast eventuele roest, is het bekende krukasprobleem bij vroege exemplaren van de Mazda MX-5. Een klein percentage NA's (eerste generatie) tussen 1989 en begin 1991 kunnen namelijk een probleem hebben met deze krukas waardoor het voorste deel van de krukas kan breken, met alle onkosten van dien. De hoofdoorzaak zit hem in de bout van de krukaspoelie, waar schade optreedt. Een eenduidige oorzaak voor deze schade is nooit gevonden, vaak leek het een samenloop van omstandigheden, maar met name het op de verkeerd manier vervangen van de distributieriem en slecht onderhoud lijken een oorzaak. Mazda heeft dit probleem tijdig ontdekt en daarom zijn de motor vanaf begin 1991 iets aangepast aan de eerste versies. Dit omslagpunt ligt in modeljaar 1991 (geproduceerd omstreeks eind 1990), maar het kan dus voorkomen dat deze auto's pas begin 1991 op kenteken zijn gekomen.
In principe is de MX-5 geleverd met 3 verschillende soorten krukassen, genaamd de 'Short Nose' (risicofactor), 'Long Nose' (modificatie voor de Short Nose) en de 'Big Nose' (nieuwere generatie motoren). De 'Short Nose' en 'Long Nose' zijn uitwisselbaar, de 'Big Nose' motoren zijn de nieuwere generaties en niet uitwisselbaar. (Met nieuwere generatie doelen we hier niet op het verschil 90pk vs. 116pk bij de 1.600cc motor, dit was pas later...).
Kort door de bocht komt het neer op het volgende: Heb je een MX-5 met een 'Big Nose' zit je veilig. Heb je een MX-5 met een 'Long Nose' dan was de krukas een risicofactor, maar is hij gemodificeerd. Heb je een 'Short Nose' dan heb je een risicogeval (maar laten we het in perspectief zien, slechts 1 op de 100 van deze 'Short Nose' motoren komen deze problemen ook daadwerkelijk aan het licht).
Wellicht overbodig, maar alle 1.8 motoren en 1.6 motoren met 90pk hebben deze problemen dus sowieso niet...