Halderberge Automotive

HANDEL UIT HOBBY - BEPERKTE OPENINGSTIJDEN

Aankooptips Mazda MX-5 NA 1989 - 1998

De NA-serie van Mazda (eerste generatie Mazda MX-5, Mazda Miata & Eunos Roadster) is een tamelijk onverwoestbare betaalbare roadster met achterwielaandrijving. Overweegt u een NA te kopen, dan kunt u zeker goed slagen, want ook veel oudere modellen zijn technisch nog in goede staat. Uiteraard dient u, zoals bij elke auto, goed te letten op de algehele staat van onderhoud. Daarom lichten we hieronder uitsluitend de aankooptips toe welke bij een Mazda MX-5, Miata of Eunos extra aandacht vereisen ten opzichte van de gemiddelde andere auto. 

 

Wat kost een Mazda MX-5, Miata & Eunos Roadster NA?

Zoals u wellicht al gezien heeft verschillen de prijzen van de Mazda MX-5, Mazda Miata en Eunos Roadster NA-serie (1989 - 1998) nogal. Grofweg liggen prijzen tussen de €1.500,- en de €20.000,-, waarbij het gros zich ergens tussen de €2.500,- en €7.000,- bevindt. Prijzen van een goede NA liggen op dit moment vrijwel gelijk of eerder boven de prijzen van het nieuwere NB-type. Bovendien zijn de prijzen van de NA-serie al enkele jaren stijgende Kocht men enkele jaren terug nog een leuke high-milage NA voor net onder de €1.500,- krijgt men daar nu niet veel meer voor dan een NA welke eerder geschikt is voor een part-out (gebruik van de onderdelen). 


NA Prijzen worden o.a. bepaald door het bouwjaar en de kilometrage, zoals bij elke andere auto ook het geval is. Daarnaast zit er nogal wat prijsverschil tussen de staat waarin de auto zich bevindt. Auto's met een waslijst aan gebreken of auto's in concourstaat hebben hun weergave in de vraagprijs. Ook de motor speelt een belangrijke rol in de vraagprijs. De zeldzamere 1.8-liter motoren zijn overal het algemeen nogal wat geliefder, maar slechts in beperkte verkoopaantallen verkocht en dat ziet men terug in de meerprijs. De 1.6-liter met 90pk is over het algemeen iets voordeliger dan de 116pk, hetgeen u de kans geeft daar uw slag te slaan, want de 90pk is namelijk vanwege zijn motorkarakter net zo snel als de 116pk (info)! Ook de exterieurkleur en de interieurafwerking kan de prijs op drijven. Classis Red, Mariner Bleu, Chaste White of Silver Stone NA's zijn er namelijk met honderdduizenden geleverd en daardoor wat minder zeldzaam dan bijvoorbeeld een Montego Bleu, Merlot Mica of Brilliant Black. Qua interieur het het zwarte/grijze interieur de standaard, heeft de auto echter een tan (beige leder) interieur, dan heeft dat zeker zijn weerslag op de prijs. Evenals het feit dat het om een Limited Edition of Special Edition gaat (info). 


Kenmerken die de prijzen van een NA voornamelijk beïnvloeden zijn:

 • Bouwjaar
 • Modeljaar
 • Kilometerstand
 • Staat van de auto
 • Exterieurkleur
 • Type en kleur soft-top
 • Type en kleur interieur/bekleding
 • Motorvariant
 • Land van herkomst
 • Zeldzaamheid
 • Bijzondere items


Wij bieden NA's altijd tegen zeer scherpe tarieven aan. Omdat wij al enkele jaren alle verkoopprijzen van de NA's gedocumenteerd hebben, hebben wij een systeem ontwikkeld wat een exacte markconforme vraagprijs bepaald afhankelijk van bouwjaar, kilometrage, motor, staat, uitvoering, uitrustingsniveau en meer. Neem een kijkje bij ons actuele aanbod of te kijken of er een NA voor u bij staat...

 

waar moet ik op letten indien ik een mazda mx-5, miata of eunos roadster wil aanschaffen?

Krukasprobleem bij 'Shortnose' motoren

De motoren van de MX-5 staan bekend als tamelijk onverwoestbaar. Toch zijn er een aantal motoren geproduceerd tussn 1989 en begin 1991 welke mogelijk krukasproblemen kunnen vertonen. Dit percentage is tamelijk beperkt, maar mocht het probleem zich tóch voordoen lopen de onkosten al snel in de papieren. Toch even reden om hier extra op te letten dus. Alles over de krukasproblemen bij de 'Short Nose' motoren leest u hier. De échte MX-5 Specialisten zullen dan ook niet snel 1989, 1990 of 1991 modellen met een 'Short Nose' motor aanbieden zonder dit erbij te vermelden. Toch zijn er ons con-cullega MX-5 specialisten bekend welke dat wel doen. Lees u daarom goed in.


Kiest u voor de 1.6 motor? Overweeg dan ook zeker een 90pk variant over de 116pk!

De MX-5 was leverbaar met drie motoren, de zeldzamere en duurdere 1.8 en de standaard 1.6 liter. De 1.6 was leverbaar met twee vermogens, namelijk de eerste generatie met 116pk en de tweede generatie motoren met 90pk. Wij merken dat veel mensen welke kiezen voor een 1.6 motor (omdat de 1.8 lastiger aan te komen is en vaak een stuk duurder) zich dan heel erg focussen op de 116pk variant. Deze is immers toch een volle 26pk sterker... echter is niet helemaal juist. De 90pk versie is in het dagelijks verkeer namelijk nog sneller dan de 116pk dankzij het verbeterde motorkarakter. Meer daarover leest u hier. Kiest u voor een 1.6 liter? Overweeg dan ook zeer zeker een 90pk versie!


Werking klaplampen

Een van de karakterestieke design-elementen van de MX-5 NA zijn natuurlijk de klaplampen. Controleer echter altijd of de motoren van deze klaplampen goed op en neer gaan. Problemen hiermee kunnen mogelijk snel in de papieren lopen. Let ook op aansluitingen kan het plaatwerk rondom de auto, zijn alle naden overal gelijk? De koplampen kunnen echter snel gaan wijken. Laat je dus niet afschrikken indien de koplampen niet goed uitlijnen met het plaatwerk. 


Staat van softtop

Ook is het belangrijk om de staat van de softtop te controleren. Controleer op scheurtjes boven de ramen van de zijportieren. Controleer ook op eventueel aanwezig scheuren aan de onderzijde van de softtop net achter de zijruiten. Op deze twee punten word de softtop het meest onder spanning te staan met een openen en dichtdoen en zal hierdoor als eerste scheuren. Controleer ook de staat van de achterruit, is deze van plastic dan kan deze namelijk scheuren bij verkeerd gebruik of veroudering. Controleer ook of de achterruit (plastic of glas) nog goed bevestigd zit in de softtop zelf. Ook het het belangrijk om te controleren of de ritssluiting van de stofttop nog werkt. Een nieuwe stofttop is (afhankelijk van type) niet zo duur, echter is het erg arbeidsintensief om deze te vervangen en indien u dit wilt laten doen maakt dat het een dure reparatie wordt. Kijk ook naar wat voor softtop er gemonteerd is. Een stoffen stofftop met glazen achterruit is een stuk duurder, maar ken ook een langere levensduur dan PVC softtops met een plastic achterruit. 


Staat van hardtop

Is de auto voorzien van een hardtop, controleer dan altijd of het een fabrieksoriginele hardtop betreft. Op een enkele uitzondering na zijn de meeste af-fabriek hardtop geleverd met achterruit verwarming. Lopen de draden van de achterruit helemaal door in de bolling, dan betreft het zeer waarschijnlijk een originele hardtop. Is de hardtop in kleur gespoten en heeft deze geen achterruitverwarming of loopt de achterruitverwarmingsdraden niet helemaal door in de bolling van de achterruit dan betreft het zeer waarschijnlijk een immitatie kap. Een immitatiekap kan twee nadelen hebben. De restwaardes van deze hardtops zijn wat lager dan de originele hardtops en bovendien zijn deze over het algemeen wat minder vormstabiel. Dit betekend dat wanneer deze niet correct zijn gestald, dat deze kunnen vervormen en daardoor niet of moeilijk passen. Pas daarom altijd de hardtop op de auto voordat u deze aanschaft. Ook bij een af-fabriek hardtop is het aan te raden om deze te passen. Een moeilijke pasvorm kan mogelijk ook duiden op een schadeverleden.


Roestvorming bij dorpels en wielkastranden

De NA staat bekend om de veel voorkomende roest bij de dorpels. De ontstaat deels door de leeftijd van de auto, maar ook onderhoud speelt hierin een belangrijke rol. Controleer een NA voor aanschaf daarom goed op roest bij de dorpels (veelal beginnend aan de achterzijde) en langs de wielkast randen. Controleer ook ook u tijdens de proefrit geen water hoort 'klotsen' in de dorpels. Dit kan duiden op slechte afwatering van de softtop. Controleer ook op gemaskeerde roest. Een NA trachten te vinden met nog de originele dorpels is als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Vrijwel alle NA's zijn al aan hun tweede of misschien wel derde dorpelset bezig. Indien dit vakkundig is gedaan hoeft dit geen probleem te zijn. Een originele NA dorpel herkend je aan de matzwarte onderzijde van het paneel en de getectyleerde onderzijde van de deur een dorpel, een soort 'sinaasappelhuid' onder de horizontale lijn op de deur. Auto's zonder deze matzwarte onderband en de getectyleerde delen kunnen duiden op gerestaureerde dorpels.  Over het algemeen hebben sommige Miata's en Eunos'en in hun begint jaren wat minder regen en zout gezien en daarom wat minder roest te verduren gehad. (Hoewel dat voor een Miata uit Alaska bijvoorbeeld niet opgaat). 


Falende hulpkoppelingscilinder

Een ander bekend probleem bij de NA-generatie is het hulpkoppelingscilinder. Deze willen na enkele jaren nog wel eens falen. Dit probleem doet zich vaak in een eerder stadium voor doordat het schakelen lastiger wordt. Wanneer de hulpkoppelingscilinder niet tijdig vervangen wordt kan men in het ergste geval niet meer schakelen. De hulpkoppelingscilinder is geen kostbaar item en vervanging is redelijk gemakkelijk. Wel adviseren wij om bij het vervangen van de hulpkoppelingscilinder ook de hoofdkoppelingscilider te vervangen, omdat de nieuwe krachtige hulpkoppelingscilinder mogelijk de 'oudere' hoofdkoppelingscilinder op korte termijn kapot kan laten gaan. Het vervangen van de hoofdkoppelingscilinder is wat arbeidsintensiever. Ook adviseren wij om hiervoor nieuwe onderdelen te gebruiken en geen gebruikte, omdat daarvan de levensduur vaak ook maar beperkt is. 


 

Veel voorkomende misverstanden over MX-5 aankooptips

Shortnose motoren zijn per definitie slecht

Hoewel een shortnose motor enigsinds een risico is zijn er ook veel shortnose motoren welke met gemak 200.000 of wel 300.000km draaien. Dus let er op bij aanschaf, maar laat je niet te veel afschrikken. Blijf reëel is je overwegingsredenen. 


Motor 'tikt' als hij koud is

Dit is vrij normaal. Vrijwel alle NA motoren hebben last van een tikkend kleppen wanneer deze koud is. Zodra de motor goed is warmgereden zou dit echter over moeten zijn. 


Oliedruksensoren controleren

De oliedruksensor kan u een goed beeld geven van het oliesysteem in de motor. Echter is de oliedrukmeter vanaf modeljaar 1995 slechts een 'indicator' en geeft geen exacte weergave van de oliedruk.