Halderberge Automotive

HANDEL UIT HOBBY - BEPERKTE OPENINGSTIJDEN

De NA is er als 3 verschillende merken en 4 verschillende modellen...

De eerste serie MX-5 (1989 tot 1997)  noemt men ookwel de NA, vernoemd naar de chassiscode welke Mazda dit model gegeven heeft. De auto die wij kennen als Mazda MX-5 is in veel andere landen onder andere modelnamen en/of merken op de markt gekomen. Hieronder in het kort de verschillende versies. 

 

Eunos Roadster

In zijn thuisland Japan is de NA geleverd onder het merk Eunos. Dit was destijds het sportieve merk van Mazda waaronder veel 'sportieve' modellen werden verkocht zoals de MX-5 en de RX-7. De modelnaam was 'Roadster', tesamen dus 'Eunos Roadster'. De Eunos modellen waren vaak luxer uitgevoerd en kende nog meer uniek en speciale uitvoeringen. Uiteraard zitten bij alle Eunos modellen het stuur aan de rechterkant. Een enkele Eunos heeft inmiddels Nederland bereikt. 

Mazda MX-5

In Europa kennen we de NA natuurlijk als Mazda MX-5. De naam MX-5 komt voort uit de ontwikkelingsfase van de auto, namelijk Mazda (e)Xpertiment 5. In 1993 kreeg Mazda een nieuw logo (het ronde symbool met de kelk erin). Vanaf toen is het stickerlogo op de bumper vervangen door een badge in het midden. Ook in Europa hebben we veel speciale uitvoeringen gehad, maar in veel landen waren de specificaties en de benamingen weer net iets anders.

Mazda Miata

In Amerika kennen we de NA als de Mazda Miata, soms ook wel 'MX-5 Miata' genoemd. De Amerikaanse versies waren vaak luxer uitgevoerd en hebben ook wat meer smaken qua kleuren en speciale uitvoeringen gekregen. Logisch, want het idee van de de MX-5 en het ontwerp komt grotendeels uit CaliforniĆ« waar autojournalist Bob Hall het idee opperde voor een betaalbare roadster en enige tijd later onder Mazda dit waar maakte. Meer daarover bij de geschiendis. 

M2-10XX

Zeer onbekend, maar zo'n fantastisch merk was M2 Incorporated, afgekort 'M2' wat stond voor 'Mazda 2'. Een separaat merk, exclusief voor de Japanse thuismarkt. Mazda had in Japan 'Mazda'voor de normale modellen, 'Eunos' voor de sportieve modellen en 'M2' voor de hardcore straatlegale circuit-uitvoeringen. De verschillende versie kregen modelnamen met een nummering in de 1.000-reeks. Zo was er o.a. een 1001, 1002. 1006 een 1029. Allemaal op basis van de NA.