Halderberge Automotive

HANDEL UIT HOBBY - BEPERKTE OPENINGSTIJDEN

Mazda MX-5: "Jinba Ittai"

Halderberge Automotive heeft al enige jaren ervaring op het gebied van sportieve auto's van Japanese makelij. Door jarenlange eigen ervaring hebben wij ons toegespitst op de auto die de hoogste fun-factor geeft voor het minste geld en problemen.... de Mazda MX-5.

 Omdat wij alle goede en zwakke punten weten van deze auto's, weten wij waar we het over hebben. Of het nu gaat om de origineel geleverde Mazda MX-5, de Amerikaanse Mazda Miata of de rechtsgestuurde Eunos Roadster. Tevens hebben wij een passie voor de vele speciale uitvoeringen en nevenmodellen van deze schitterende auto's zoals de kenners ze kennen als 'Pitcrew', 'M2' en 'Himiko'.
 
 

Alles wat u moet weten over de Mazda MX-5 NA

 
 

De MX-5 in andere landen...

In Nederland kennen wij hem als MX-5, maar in het buitenland is het NA-type ook geleverd onder andere namen. In Amerika heet hij namelijk de 'Mazda Miata'. Grotendeels is de Miata hetzelfde als de MX-5, maar toch ook weer niet helemaal. Cosmetisch zijn er wat verschillen. Zo heeft de Miata geen zij-knipperlichten op de voorpanelen en heeft deze een 'smalle' kentekenplaatopening voor het Amerikaanse type. Ook technisch zijn er enkele verschillen tussen de Miata's en de MX-5'en. In Japan werd de NA niet als Mazda geleverd, maar als Eunos. Dit was destijds het "sportieve" merk van Mazda. De modelbenaming in Japan luide 'Roadster'. Hoewel de Roadster ook veel gelijkenissen heeft met de MX-5 zijn er ook hier technisch soms verschillen. Wat velen niet weten is dat van het tweede type (de NB) zelfs een coupé geleverd is geweest in Japan, genaamd de 'Mazda Roadster Coupe'. Helaas is deze nooit buiten Japan geleverd en zijn er maar een zéér klein aantal die het Europese land hebben bereik door grijze import. Daarnaast zijn er een beperkt aantal NA's geleverd in Japan onder een ander merk van Mazda, namelijke M2. Dit merk was eind jaren '80 en begin jaren '90 verantwoordelijk voor de verkoop van exclusieve Mazda modellen welke zowel voor racerij als straatgebruik geschikt waren. 

Motoren & Specificaties

Met de introductie in 1989 werd de NA geleverd met één motoropties. Een 1.6l en later een 1.8l, beide 4-cilinders in-lijn (de zogenaamde B-series). Na een modificatie omstreeks 1991, werd omstreeks 1994 de originele 1.6l 116pk in 1994 vervangen door een 1.6l met 94pk. Deze werd iets teruggeschroefd om zo de stap naar de toen beschikbare 1.8l 131pk te vergroten. De motorblokken in de MX-5 staan bekend als solide, zorgvrije motorblokken die graag op toeren worden gereden en niets liever willen dan 'werken'. Een stoplicht-sprinter is de MX-5 zeker niet. Maar met zijn lage gewicht komt hij vlot vooruit. Waar de MX-5 zijn concurrenten zoals de Fiat Barchetta, MG TF, Toyota MR-2 en Audi TT echt het nakijken geeft is de wegligging en het kostenaspect. Dankzij zijn perfecte gewichtsverdeling van 50/50 en geringe gewicht is de wegligging van deze auto met name in de bochten ongeëvenaard. Zelfs dure sportauto's van vele male de aanschafprijs van een MX-5 weten deze gewichtsverdeling niet te behalen. De ontwikkelaars van de MX-5 noemde dit concept "Jinba Ittai", wat zoveel betekend als "paard en rijder in perfecte harmonie" in het Japans. Nu klinkt dit misschien een vaag begrip, maar wij nodigen u graag uit om eens een stukje te komen rijden in deze auto. Ineens wordt het gehele fenomeen "Jinba Ittai" duidelijk.
 

Special Editions & Limited Editions

Er is vrijwel geen enkel model wat zoveel speciale uitvoeringen heeft gekend als de MX-5. Daar waar het merendeel van deze "special edition"-modellen niet meer was dan een andere kleurencombinatie en wat extra accessoires zijn er ook enkele zeer zeldzame en begeerlijke uitvoeringen. Zo is er de 'Pitcrew Roadster' en creatie van de Japanse coachbuilder 'Pitcrew Racing'. Deze hebben een zeer klein aantal coachbuild NA's op de markt gebracht in Japan welke het design uit de vroegere Engelse jaren deed herleven. Tevens zijn er enkele modellen uitgebracht onder het merk 'M2'. Een speciaal project van Mazda waarmee ze gemodificeerde modellen onder een aparte merknaam op de markt wilde brengen. In het korte bestaan van dit merk (van 1991 tot 1995) zijn er slechts enkele honderden auto's uitgeleverd. Ook op dit moment worden er nog steeds coachbuild modellen op basis van de huidige generatie MX-5 uitgebracht zoals de prachtige 'Himiko Roadster' en nevenmerk van het Japanse automerk 'Mitsuoka'. Wist u dat er zelfs een korte productie is geweest van MX-5 Coupe modellen?

Exterieur- & Interieurkleuren

Naast de standaard kleuren welke we vaak terugzien op de MX-5 zijn er ook vele gelimiteerde oplages geweest met bijzondere exterieurkleuren. Dit zijn dit echte collecters-items waar in enkele gevallen grof geld voor wordt betaald door liefhebbers over heel de wereld. Niet elke MX-5 met een bijzonder kleurtje is echter een goudmijn. Ook zijn er veel overgespoten exemplaren op de markt. Naast ontzettend veel exterieurkleuren heeft Mazda ons ook verschillende interieurdesign aangeboden. Van gewoon stof, beige leder tot rood leder, crème leder, blauw leder, two-tone zwart/rood leder, ivoor-leder en speciale deurcovers, dashboards en tellerklokken. Ook hier zitten weer echte zeldzame uitvoeringen tussen welke vaak een stevig prijskaartje hebben zoals bijvoorbeeld de 1993 Eunos Roadster Toyko Limited met een M2-interieur waarvan er slechts 40 zijn geproduceerd. Of een van de allereerste productie-Miata's welke geleverd werden in een handje vol uniek kleuren, van ieder slechts 1 exemplaar geproduceerd. Enkele jaren geleden is de "Sunkist Orange" uit deze serie verkocht voor bijna €32.000,-!

 

Brochures & Werkplaatshandboeken

Bekijk ons archief met bijna alle brochures, prijslijsten, werkplaatshandboeken en nog veel NA-materiaal. Toegang uitsluitend voor klanten.

Inspiratie 

Een NA is nooit af. Omdat er zoveel geproduceerd zijn is er een gigantische markt aan aftermarket accessoires. Inspiratie doe hier op!